Nieuws

Welkoop Vorden sponsort het zaaigoed voor de voedselvoorzieningen in Tinje.

De Welkoop te Vorden sponsort het zaaigoed voor de wintergroenten in de te bouwen en gebouwde kassen in Tinje. Zo zullen daar winterwortels, boerenkool, uien, en winterprei gaan groeien. Dit zal er voor zorgen dat de inwoners van Tinje met een meer vitaminerijk dieet en een verbeterde weerstand de winterperiode door kunnen komen.


Trekking naar Upper Dolpo in najaar 2022; en jij kan mee!

Er wordt weer een trekking naar ons Upper Dolpo project in Tinje georganiseerd. De afgelopen jaren is er in Tinje een community center gerealiseerd met een medische post. De bedoeling is dat we een twintig dagen durende looptocht maken om het project te bezoeken en zo een financiële bijdrage te leveren. Deze bijdrage is bestemd voor het verder ontwikkelen van het centrum en het in gang zetten van een wintervoedsel en groentekas project.

Datum van vertrek is zondag 18 september, terugvlucht vanaf Kathmandu op vrijdag 14 oktober.
Gedurende de tocht overnacht je in tenten onder eenvoudige omstandigheden. De bagage wordt grotendeels door dragers en lastdieren gedragen maar je moet een uitstekende conditie hebben omdat de route via enkele passen van meer dan 5000 meter gaat. We lopen tussen de 5 en 8 uur per dag en de route staat een geleidelijke acclimatisatie toe.

De groep zal tussen de 8 en 10 personen groot zijn en er zijn nog een paar plekken beschikbaar. De totale kosten zijn ongeveer 4500 euro dit is inclusief een donatie van 500 euro aan het project. Enthousiast? Dan kun je voor meer informatie mailen met Jan Nikkels; j.a.nikkels at gmail.com.

Opening Gang Teiga Community Center

Begin oktober mochten we aanwezig zijn bij de opening van het Dahl- guesthouse medisch centrum. De beelden ziet u hier:

Trekking Upper Dolpo najaar 2019; ga je mee ?

Vanaf half september 2019 organiseren we een trektocht naar Tinje alwaar het Dahl-guesthouse medisch centrum begin oktober geopend zal worden. De totale duur van de reis zal vijf weken zijn. Bij voldoende belangstelling kunnen we voor een groepje een tweeweekse variant organiseren, die af zal buigen voordat we de hoogvlakte opgaan. Gedurende de tocht overnacht je in een eenpersoonstent onder eenvoudige omstandigheden. De bagage wordt grotendeels door dragers en lastdieren gedragen maar je moet een uitstekende conditie hebben omdat de route via enkele passen van meer dan 5000 meter gaat. We lopen tussen de 5 en 8 uur per dag en de route staat een geleidelijke acclimatisatie toe.

De groep zal tussen de 8 en 12 personen groot zijn. De totale kosten zijn ongeveer 4000 euro en iedereen draagt 500 euro af voor het project. Enthousiast? Dan kun je voor meer informatie mailen met Jan Nikkels; j.a.nikkels at gmail.com.Beelden bouw Dahl-guesthouse medisch centrum in Tinje upper Dolpo

Afgelopen najaar schreven we reeds dat er veel bereikt is in Tinje met de realisatie van de ruwbouw van het Dahl-guesthouse medisch centrum. Inmiddels is er een mooie film gemaakt (met dank aan Bob van Helden) van de door Pasang gemaakte beelden. Een mooie manier om het nieuwe jaar te beginnen!


De ruwbouw is gerealiseerd!

Aan het eind van de zomer wederom goed nieuws uit Nepal. Na drie maanden hard werken is er weer veel bereikt in Upper Dolpo. Pasang (onze samenwerkingspartner uit Nepal) belde ons vorige week op vanuit Kathmandu, zeer voldaan, trots en 13 kilo lichter. De werkdagen op ruim 4000 meter hoogte waren lang en het rantsoen op zijn best karig te noemen.

Nadat eerder dit jaar de benodigde bouwmaterialen met yak en ezel karavanen naar boven waren gebracht, kon men na jaren van voorbereiding starten met het bouwen. Begin juni is er zodoende, onder leiding van Pasang, begonnen met de ruwbouw van het Dahl-guesthouse medisch centrum in Tinje. Samen met een werkmaat uit zijn geboorteplaats en 9 dorpsbewoners uit Tinje hebben ze de klus geklaard. De eerste anderhalve maand was het weer goed, daarna was de monsoon een moeilijke factor met vaak slecht weer. Ondanks de zware omstandigheden is het gebouw nu wind en waterdicht. Dit betekent dat in mei en juni 2019 verder gewerkt kan worden aan het isoleren en afwerken van het Dahl-guesthouse medisch centrum. Het gebouw zal dan onder andere voorzien worden van glas, energievoorzieningen en verwarming. Onderstaande fotoreportage geeft een beeld van zowel de voortgang als de uitdagende omstandigheden waaronder dit bouwproject heeft plaatsgevonden. Later dit voorjaar verwachten we met een meer uitgebreide terugkoppeling te komen over de vorderingen en plannen in Tinje.

 


Nieuwe Mijlpaal: de bouwmaterialen zijn gearriveerd in Tinje!

Afgelopen week ontvingen we goed nieuws uit Nepal. De benodigde bouwmaterialen voor het Dahl-guesthouse medisch centrum is in Tinje gearriveerd. Het betreft hoofdzakelijk hout, plaatmateriaal en dakbedekking zoals te zien is op onderstaande foto’s. Het vervoeren van de bouwmaterialen ging echter niet zonder slag of stoot. Een aanzienlijk deel van de balken was te groot voor de Yaks, nog steeds het vervoermiddel bij uitstek. Een deel van de inwoners van Tinje moest dus, nadat de laatste Yak karavaan was gearriveerd, terug de grens naar China over en heeft vanaf daar de balken letterlijk op de schouder genomen. Op menskracht is zo alles gedurende een tocht van een aantal dagen naar het dorp gebracht. Werkelijk een fantastische prestatie! Al het materiaal ligt nu veilig weggeborgen zodat er na de winter begonnen kan worden met de bouw.

We willen iedereen die dit samen met ons mogelijk heeft gemaakt nogmaals hartelijk bedanken!

We zien er naar uit jullie de komende tijd verder mee te nemen in het bijzondere verhaal dat met ons in Tinje wordt gecreëerd.


Op 1 juli 2017 wordt voor de tweede keer de monstersponsorfietstocht Zuid -Limburg naar Pieterburen gereden. Deze 376 km lange tocht wordt in 1 dag gefietst. Sommigen vormen een duo en sommigen stappen op andere plaatsen op.
De wissel en rustplaatsen zijn:
– Voorst 12:00
– Zuidwolde 16:00
– Gasteren 19:00
– Pietenburen 21:00 uur hopen de fietsers
Voor meer informatie kunt u mailen naar heidybouma@gmail.com

Cascade Run Wij heten alle hardlopers van harte welkom op de site van de stichting Upper Dolpo Zuidwolde. Ons doel is : -het bouwen van een medische hulppost in Upper Dolpo (Nepal) . In Upper Dolpo wonen 15.000 mensen boven de 4000 meter. Je moet 2 weken lopen (!) om er te kunnen komen. Er is geen enkele medische voorziening hier. Het leven is hier hard, de winters streng en de kindersterfte groot.Afbeeldingsresultaat voor cascaderun Huisarts Jan Nikkels uit Zuidwolde organiseert medische expedities naar het gebied en probeert daar nu een medisch- gemeenschapshuis op te zetten. Dit is een bijzondere klus; alle bouwmaterialen moeten lopend, op yaks en ezels naar boven vervoerd worden. Het ingezamelde geld wordt 100%, dus volledig voor dit doel besteed ! (reiskosten naar Nepal worden b.v. uit eigen zak betaald) Wij hopen dat jullie met ons meelopen voor deze unieke “lopende” samenleving.


De Wilde Ganzen Zeer aangenaam verrast zijn wij door de Wilde Ganzen… Een bekende organisatie die kleinschalige ideële  projecten in de derde wereld, financieel en logistiek ondersteunt.  Zij hebben zich bereid verklaard om het door ons met acties bijeengebrachte  bedrag met 50 % te verhogen tot een totaalbedrag van 125.000 euro… Genoeg om ons duurzame medisch centrum te kunnen realiseren  Een geweldige opsteker…  Omdat zij voorts van mening zijn dat ons project aan de hoogste eisen voldoet op het gebied van educatie , duurzaamheid, medische zorg, plaatselijke inbedding en participatie met versterking van de lokale entiteit, is het project genomineerd voor de gouden gans verkiezing 2017…  Wij beschouwen dit als een enorme eer  en wij zullen er alles aan doen om het project te doen laten slagen… Stichting De Wilde Ganzen ondersteunt onze actie en verhoogt elke donatie met 50%.