Historie

Motivatie voor het oprichten van het project.

Als initiatiefnemer van het Upper Dolpo-project liep ik 5 jaar geleden door een heel bijzondere en afgelegen streek in Nepal. Het landschap bevindt zich op meer dan 4000 meter hoogte, daardoor staan er geen bomen. Bewoning is alleen mogelijk door een irrigatiesysteem omdat er heel weinig neerslag valt. De mensen die we aantroffen bleken geheel zelfvoorzienend te zijn, maar ze leven op het bestaansminimum. De winters zijn erg koud (tot -35 graden!) en bij een mislukte oogst of een te groot gezin is er ’s winters honger. Mensen leven zonder enige hulp en zo goed als geen staatsbemoeienis. Kinderziektes zijn vaak dodelijk. 1 op de 8 baby’s en 1 op de 20 moeders sterft bij de geboorte. Er is geen elektriciteit en door de barre omstandigheden dreigen de dorpen te ontvolken.

Twee jaar na mijn eerste bezoek hielden we een medisch kamp, waarbij de problemen en wensen van de dorpelingen duidelijk werden verwoord en gehoord. Mensen zouden een wc en douche moeten hebben. Daarnaast zouden zieken in een rookvrije omgeving verpleegd moeten kunnen worden. Tevens zou elektriciteit een bescherming van het ecologische systeem kunnen geven. Struiken zouden immers niet meer gekapt hoeven worden om de huizen te verwarmen.

De noden van de dorpelingen raakten mij diep: een unieke cultuur dreigde verloren te gaan. De voorgestelde wensen leken zeer reëel en afgesproken werd dat de dorpelingen zelf de projecten zouden realiseren en dat zij met hulp van overheidsgeld de helft van de kosten op zouden brengen.

Het brengt het dorp zeer basale voorzieningen, zodat de ontvolking afgeremd wordt. Persoonlijk vind ik het een prachtig project: met €1,- kan daar voor €10,- bijgedragen worden aan projecten die de ecologie ondersteunen, de lokale cultuur versterkt en mensen versterkt in hun eigenwaarde. Ik hoop dat veel mensen een heel klein beetje van onze extreme welvaart willen geven aan een prachtig volk wat bijna alle luxe ontbeert.

“De bedoeling van ut laevem is de wereld mooier achter te laoten dan daj um ukregen hebt”
– Citaat opa Nikkels wijlen Jan Nikkels –

Oprichting stichting
Foto historie 5
Op 16 januari (jl.) is in het bijzijn van dorpsnotaris drs. mr. H. A. Enting, de akte van oprichting van de Upper Dolpo – stichting Zuidwolde ondertekend. Het bestuur bestaat uit: Reinier Havinga (fysiotherapeut en voorzitter), Joke Vliegenthart (wijkverpleegkundige en secretaris), Lyda Klaassen (onderwijzeres en lid) en Jan Nikkels (huisarts en penningmeester).

Het streven is zo spoFoto historie 0edig mogelijk een ANBI-aanvraag te doen bij de belastingdienst, opdat de giften belastingtechnisch aftrekbaar kunnen worden. Henk Enting heeft geen kosten gerekend voor het opstellen van de akte. Het bestuur heeft zich als doel gesteld de komende tijd zoveel mogelijk geld in te zamelen. Zo kan er mogelijk dit najaar een start worden gemaakt met de bouw van een medisch sanitair centrumpje en een kleinschalige waterkrachtcentrale in het dorp Tinje in Noord-Oost Nepal. De Rotaryclubs Amsterdam, Voorst, Meppel Staphorst en Zuidwolde / Hoogeveen zullen de acties waar mogelijk ondersteunen.

Foto historie 1 Foto historie 3 Foto historie 4